Recension av Lendify

https://finansi.se/finansi/images/review-avatar.png

Recension
skrivet den

05.10.2017 av

Anna Larsson.

Gå direkte til:

Lendify

 • 20 000 – 500 000 kr.

 • 2,95 – 17,00%

 • om 1 dag

  Ifall du ansöker nu

Dina fördelar med att låna från Lendify

 • Välj ränte- och betalningsfri period

 • Låna till och från andra privatpersoner

 • Samma säkerhet som en vanlig långivare

Exempel: Ett lån på 120 000 kr med 8 års återbetalningstid och årsränta om 9,0% har en effektiv ränta på 9,51%, inkl. uppläggningsavgift på 495 kr och aviavgift på 0 kr (E-faktura). Totalt belopp att betala (inkl. amortering, ränta och avgifter) uppgår till 169 466,52 kr fördelat på 96 avbetalningar, vilket motsvarar 1 765,28 kr/månad. Exemplet är beräknat 2018-02-19 och förutsätter att ränta och avgifter är oförändrade under kreditperioden.

Sammanfattning av Lendify

Lendify är Sveriges första och främsta tjänst för lån mellan privatpersoner, även kallat P2P lending. Du har möjligheten att både låna pengar, mellan 5 000 kr och 350 000 kr, och låna ut till andra privatpersoner. Du har samma säkerhet som hos ett traditionellt banklån men din ränta är lägre än för många andra långivare.

FördelarFördelar med Lendify

 • Sveriges största tjänst för lån mellan privatpersoner
 • Låg ränta från 2,95%
 • Möjlighet till att även låna ut pengar till andra

KravKrav för ansökan

 • Över 18 år och folkbokförd i Sverige med en årsinkomst över 180 000 kr

UlemperNackdelar med Lendify

 • Kan vara svårt att hitta personer som är intresserade att låna ut pengar till lån med låg avkastning
 • Hög krav på inkomst
Lendify

"Lendify är Sveriges första och främsta långivare inom P2P-lending. Vad många anser vara framtiden av långivning har dock fortfarande en del nackdelar jämfört med dess traditionella konkurrenter."

Anna Larsson, Finansexpert

Vad är Lendify?

 • Platform för lån mellan privatpersoner
 • Telefonnummer: 020 - 20 30 40
 • E-mail: hello@lendify.se
 • Öppettider: Vardagar 08:00 - 17:00

Lendify är en så kallad P2P (peer-to-peer) låneplatform, alltså en platform för lån mellan privatpersoner. Det är en av de första och den för nuvarande största av sitt slag i Sverige. Denna nya typen av utlåning har fått stor uppmärksamhet inom media och vissa anser det vara framtiden för privatlån. Det stora problemet ligger i att hitta privatpersoner som är villiga att låna ut pengar trots risken att låntagaren inte kan betala tillbaka. Lendify har löst detta genom autoinvestkonton där dina pengar automatiskt delas upp över många olika lån. Det är alltså inte Lendify själva som lånar ut pengar utan de erbjuder enbart en platform för lån mellan privatpersoner.

Hur lånar man?

Själva låneansökan sker helt och hållet online och processen liknar den från vanliga banker och långivare. Du bestämmer dig för hur stort lån du vill ta, din återbetalningstid, samt uppger dina personuppgifter. Efter detta så läggs din ansökan upp på låneplatformen och andra privatpersoner kan välja att finansiera ditt lån. Normalt så sker detta inom 24 timmar men i vissa fall kan de ta upp emot 2 veckor. Detta händer oftast för lån med låg avkastning och lång återbetalningstid, vilket är en av nackdelarna med den här lånetypen jämfört med vanliga privatlån från en bank. Det tas även en kreditupplysning från UC för att se till så att din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga är god så att långivarna är skyddade. Blir ditt lån finansierat så skriver du under avtalet med BankID och pengarna förs över till ditt konto inom några arbetsdagar.

Vilka krav finns det för att låna?

Grundkraven för att ansöka om lån hos Lendify är följande:

 • Årsinkomst över 180 000 kr
 • Över 18 år gammal
 • Inga obetalda skulder eller betalningsanmärkningar hos Kronofogden

Detta är striktare krav än för många andra banker och långivare och anledningen till detta är just att förhindra risken för investerare. Man ska också komma ihåg att detta enbart är grundkraven för att få ditt lån upplagt på platformen och garanterar ej att ditt lån blir finansierat. Desto bättre kreditvärdighet och årsinkomst du har desto större chans att folk kommer investera i ditt lån. När du ansöker så tas en kreditupplysning från UC vilket sedan används för att låta finansiärerna få en bra överblick över din ekonomi och återbetalningsförmåga.

Hur mycket kan man låna?

Lendify ger dig möjligheten att låna mellan 5 000 kr till 350 000 kr med en återbetalningstid mellan 1 till 10 år. Själva lånet är ett privatlån vilket innebär att du kan använda det till precis vad du vill. Lån med hög avkastning och kort återbetalningstid kommer alltid vara lättare att få beviljat eftersom de är mer attraktiva för investerare som kan vara skeptiska till att binda sina pengar under alltför lång tid. Själva räntan ligger vanligtvis mellan 2,95% - 16% och bestäms efter att en kreditupplysning från UC har gjorts. Denna kreditupplysningen bestämmer vilken kreditklass du hamnar i och det är denna som bestämmer hur hög ränta och administrationsavgifter du måste betala. Hela tabellen med olika kreditklasser finner du på Lendify’s hemsida. Om du har svårt med återbetalningarna och råkar betala för sent så tillkommer även förseningsavgifter. Till slut så hamnar ärendet hos kronofogden om du även missar dessa avgifter så var försiktig innan du lånar så att du inte hamnar i den här situationen.

Vad säger andra om Zmarta?

Trots den stora uppmärksamheten som Lendify och P2P-lending har fått i media så finns det få recensioner från kunder. Den här typen av utlåning är fortfarande ej vanlig trots att den växer väldigt snabbt i popularitet. Lendify arbetar hårt med marknadsföring för att attrahera investerare som är villiga att låna ut pengar. De recensioner som finns i nuläget är överlag positiva. Hos Sverigekredit så får Lendify 90% i betyg och den låga räntan lyfts upp som en stor bonus. Har du god kreditvärdighet så kan denna vara betydligt lägre än om du hade lånat hos en traditionell bank eller långivare. Andra kundrecensioner säger liknande saker och det stora minuset är just att det kan vara svårt att få lån beviljade om du har lång återbetalningstid, låg avkastning och dålig kreditvärdighet. Kollar man på genomsnittskunden som får lån beviljat hos Lendify så ligger årslönen på över 400 000 kr vilket är betydligt över genomsnittet. Det är alltså ett bra alternativ att låna pengar genom Lendify om du har god kreditvärdighet och ekonomi men annars kan du behöva se över andra möjligheter. Själva ansökan är dock kostnadsfri så det skadar inte att ansöka om lån - blir du beviljad så har du goda chanser att få en väldigt låg ränta.

Skuldsanering eller refinansiering

Det finns hjälp att hämta om det blivit för många lån och betalningsanmärkningar. Genom en refinansiering av dina lån kan du samla flera lån till ett stort lån som ofta ger dig lägre räntekostnader. Vi har jämfört flera långivare som erbjuder samlingslån och de högsta beloppen ligger kring 350 000 kr till 500 000 kr.

Har du däremot redan ett skuldsaldo hos Kronofogden är det oftast inte möjligt att längre samla dina lån. Då är ett annat alternativ skuldsanering. Detta innebär att du får en återbetalningsplan av Kronofogden där det ställs stränga krav på hur du spenderar din inkomst. Efter denna återbetalningsplanen är avklarad är du helt skuldfri.

Är du i behov av en skuldsanering ska du kontakta Kronofogden. Kom dock ihåg att detta bara är en sista utväg om du verkligen inte klarar av att betala tillbaka dina nuvarande skulder. Om du bara är i behov av att sänka dina räntekostnader på lån du har för tillfället kan du istället använda dig av ett samlingslån.

Jämför de billigaste lånen online

Hitta det billigaste lånet Hitta billigaste privatlånet kostnadsfritt och ej bindande