Lån utan UC - jämför innan du lånar


Experternas TOPP 0 LÅN // Uppdaterades idag kl. 19:45 den 28.11.2023

Vad är Upplysningscentralen?

Varje gång när du ansöker om lån så krävs det att långivaren gör en kreditupplysning. Den vanligaste formen av kreditupplysning sker genom Upplysningscentralen (UC) som skapats genom ett samarbete av olika Svenska banker. Det finns vissa banker som använder sig utav andra kreditupplysningsföretag och låter dig låna utan UC men varje gång du ansöker om ett större lån så tas en kreditupplysning från UC. Denna kreditupplysningen stannar kvar och syns i 12 månader, andra banker som tar kreditupplysningar kan se hur många andra ansökningar du gjort. Om du har många upplysningar så kan detta ses som ett tecken att du har blivit nekad lån av andra vilket kan försämra dina möjligheter att få ett bra lån. För mer information se denna sidan.

Det är alltså en bra idé att jämföra först och ansöka om så få lån som möjligt. Ett annat bra tips är att använda sig utav en låneförmedlare. Dessa låter dig jämföra flera låneerbjudanden, ofta över 20, med en enda ansökan vilket förbättrar dina möjligheter att få ett bra lån.


Kontor - Finansi.se
Jämför lån online
Men vad finns för möjligheter att låna utan UC?

Om man redan har många kreditupplysningar från UC kan detta försämra ens chanser att bli beviljad att lån. Detta beror som sagt på att andra banker och långivare kan se hur många kreditupplysningar du har, och om du har många kan de se detta som ett varningstecken. Så om du vill ansöka om lån utan UC med många förfrågningar finns det andra långivare du kan vända dig till. Ofta är dessa smslån och snabblån utan UC som ibland erbjuder väldigt höga räntor och avgifter. Dessa rekommenderar vi att du håller dig borta från. Istället borde du ansöka om en väletablerad långivare som både erbjuder dig att låna pengar snabbt, men även bra villkor.


Kan man ansöka om lån utan kreditupplysning?

Nej det går alltså inte eftersom långivare måste ta en kreditupplysning enligt lagen. Detta är för att skydda kunder från att hamna i betalningsbekymmer. Kreditupplysningens syfte är att se över din privatekonomi för att se om du klarar av att betala tillbaka lånet eller ej. Det skyddar alltså inte enbart banken utan även dig som kund. Ibland används UC synonymt som kreditupplysning men det tas alltså alltid en kreditupplysning i samband med ansökan. Om det inte sker via UC så sker det via andra kreditupplysningsföretag som t.ex Bisnode. För att förhindra att du får för många förfrågningar rekommenderar vi att du som första ansökan använder dig av en låneförmedlare.


Vad är nackdelarna med att ta många kreditupplysningar?

Förutom att det är väldigt tidskrävande att ansöka och jämföra lån från olika banker så kan det även påverka dina lånemöjligheter negativt, en lång tid framöver. För varje låneansökan du gör så tas en kreditupplysning. Som tidigare nämnts så stannar denna kvar i 12 månader och är synligt för andra banker som du ansöker hos. Om du ansökt hos många olika banker så kan bankerna tolka detta som att du har svåra problem med din ekonomi som kan göra det svårt för dig att betala tillbaka. Då tar bankerna större risk när de lånar ut till dig och det kommer speglas i den högre räntan du får. Det är också möjligt att du inte blir erbjuden lika höga lånebelopp och om du har tillräckligt många kreditupplysningar så kan det bli omöjligt att bli beviljad ett lån överhuvudtaget.

Experternas TOPP 0 LÅN // Uppdaterades idag kl. 19:45 den 28.11.2023

Vi har testat, analyserat och jämfört privatlån och onlinelån på den Svenska marknaden.

Se vad våra kunder säger

Det är inte bara vi på Finansi.se som har goda erfarenheter av Bank Norwegian

Jag är typen av person som gillar att jämföra innan jag bestämmer mig för något. Men ibland blir det för mycket. Nu blev det för många kreditupplysningar innan jag lånade. Till slut så hade jag svårt att låna alls från någon långivare som tog UC. Så jag behövde leta efter alternativ. Då hittade jag Onea som erbjöd mig lån utan UC till bra lånevillkor. Fick snabbt svar och var nöjd med villkoren.
Adrian Svensson

Adrian Svensson

09.12.2016
Jag var alltså ute efter att låna pengar snabbt, och överallt såg jag erbjudanden om smslån och snabblån utan UC, men när jag kollade närmare så hade alla oerhört höga räntor. Till slut så hamnade jag här på Finansi och blev tipsad om Onea, de erbjuder lån utan UC till bra lånevillkor och en överkomlig ränta. Tanken är ju att man betalar tillbaka lånet snabbt så totala lånekostnaden var helt okej för mig.
Hanna Vinter

Hanna Vinter

04.12.2016

Frågor om att låna pengar online eller Finansi.se?

Hitta svaret här eller kontakta oss gärna.

Hur testar ni lånen?

När vi testar och analyserar lånen så har vi följande kriterier:

  • Datasäkerhet (kryptering och hantering av personlig information)
  • Lånevillkor (ränta, lånebelopp och kontrakt)
  • Användarvänlighet (mobiloptimerat och enkel ansökan)
  • Kundservice (hur snabbt och väl de besvarar frågor)
  • Omdömen från kunder (Testpilot etc)

Baserat på ovanstående kriterier så kan vi skapa en rankning av lånen på vår hemsida.


Är det säkert att låna pengar online?

Ja det är säkert att låna från alla bankerna på vår hemsida. Vi länkar bara till banker och låneförmedlare som lever upp till våra strikta krav om datasäkerhet. Vi testar därför deras kryptering och hur de hanterar kundernas personliga information. Den data du skickar in krypteras säkert och används på ett säkert sätt av banken.


Samla dina lån - spara tusenlappar
Kontor - Finansi.se
Jämför lån online
Varför är det en fördel att låna med BankID?

Det korta svaret är att din ansökan är helt säker och ingen förutom banken kan komma åt dina uppgifter, samt att du slipper en massa pappersarbete. Det möjliggör också en snabb utbetalning av lånet. Du har faktiskt möjligheten att få pengarna på ditt konto redan samma dag.


Hur lånar jag enklast och snabbast pengar?

Det finns snabba SMS-lån men vi rekommenderar inte dessa. Du kan hitta mycket billigare online lån från seriösa låneutgivare på vår hemsida, som ger utbetalningar samma dag som du ansöker. Det är bättre att vänta 1-2 dagar och få ett bättre lån med lägre ränta.


Kan jag ansöka om flera lån samtidigt?

Ja du kan ansöka om flera lån kostnadsfritt och utan förpliktelser. Du behöver inte ta lånet förrän du har skrivit under med BankID eller fått ett papperskontrakt hemskickat och underskrivet.


Jämför de billigaste lånen online

Hitta det billigaste lånet Hitta billigaste privatlånet kostnadsfritt och ej bindande